Zima nie rozpieszcza nas różnorodnością okazów flory, jakie możemy wkomponować w nasz świąteczny stroik. Jednak święta to magiczny czas – pełen uśmiechu, radości, zapachu choinki, kolorowych ozdób. Sprawiają one, że nasz dom na czas świąt jest piękny, kolorowy i magiczn y! Święta mają się kojarzyć z miłością, kolorem i śniegiem – dlatego też usiądźmy i poświęćmy sobie samym, swoim dzieciom i wnukom trochę czasu, by przygotować wspólnie piękne, okazałe stroiki na święta. Najlepsze będą te z żywych roślin, owoców i darów lasu – one odzwierciedlą surowy, ale wyjątkowy charakter polskiej zimy.
Gałązki drzew iglastych
Podstawą do wykonania stroika na drzwi lub podstawy pod świece na świąteczny stół, powinny być nieduże, młode gałązki. Doskonale sprawdzają się w tym celu drzewka iglaste, których prawdziwy sezon zaczyna się właśnie zimą. Rośliny te roztaczają piękny, żywiczny zapach, i choć kłują – są bardzo plastyczne i można z nich uformować ciekawe kształty. W stroikach najlepiej unikać świerku pospolitego z uwagi na jego niewielka trwałość – igiełki bardzo szybko obsypują się.
Dobrym wyborem będzie świerk serbski lub kłujący, ale także różne rodzaje jodły i sosny. Bez problemu uda nam się dostać pojedyncze gałązki w marketach lub u ulicznych sprzedawców. Zaletą wykorzystania żywych gałązek iglaków jest świąteczny, leśny zapach, jaki będzie się od nich roztaczał w naszym domu!
Suszone owoce
Zanim zabierzemy się za wykonanie stroika świątecznego, warto pomyśleć o tym, co w nim umieścimy, a następnie przygotować owe dekoracje. Do gałązek iglaków w stroiku idealnie będą pasowały suszone owoce. W tym celu wystarczy pociąć na grubsze plastry owoce pomarańczy, grejpfruta lub cytryny i pozostawić je do wysuszenia na kilka dni – na przykład na grzejniku. Sam proces suszenia sprawi, że w naszym domu zacznie pachnieć świętami! Świetnym pomysłem do ozdabiania stroików jest wykorzystanie kory cynamonu przewiązanej konopnym sznurkiem. Jednak jest to opcja dość kosztowna, dlatego nie stosuje się tego zbyt powszechnie. Można natomiast wykorzystać wszelkie ozdoby sztuczne imitujące korę cynamonu!
Szyszki i siano
Najpopularniejszą i najbardziej dostępną ozdobą świątecznego stroika są z pewnością szyszki. Przytwierdzone do gałązek w sposób naturalny lub za pomocą kleju czy sznurka mogą nadać ozdobie wyjątkowego, naturalnego charakteru. Szczególnie ciekawie wyglądają spryskane brokatem, srebrnym lub złotym sprayem albo sztucznym śniegiem! Do ozdobienia stroika można też wykorzystać niewielkie wiązki siana. Oplecione wokół okrągłego stroika na drzwi będą doskonała przeciwwagą dla kłujących igiełek!
Świeże owoce
Szczególnie popularnym akcentem zdobniczym do stroików są świeże owoce: głogu, ostrokrzewu (wraz z liśćmi), róży, jarzębiny. Stanowią one iście kolorystyczny akcent, łagodzący nieco surowość ciemnej zieleni. Zasadniczo stroiki wykonuje się w kolorystyce ciemnej zieleni połączonej z czerwienią. To typowe bożonarodzeniowe kolory, występujące w naturze. Odzwierciedlanie naturalnych układów roślinnych w świątecznych stroikach jest właśnie tym, co najlepiej podnosi świąteczną atmosferę w naszych domach.