Zgnilizna twardzikowa marchwi
Styczeń | Luty | Marzec | Kwiecień | Maj | Czerwiec | Lipiec | Sierpień | Wrzesień | Październik | Listopad | Grudzień | |
Zabieg profilaktyczny | ||||||||||||
Występowanie | • | • | • | • | • | • | • |
Zabieg profilaktyczny Miesiąc występowania
Objawy : Korzeń
Objawy choroby są najczęściej widoczne w czasie składowania lub długotrwałego przechowania w postaci obfitego, puszystego białego nalotu grzybni na porażonych korzeni roślin. W białej grzybni mogą być widoczne czarne sklerocja grzyba, wielkości ziaren pszenicy.Największe straty choroba powoduje w czasie przechowania. Choroba do przechowalni lub kopca dostaje się wraz z zakażonymi korzeniami lub resztkami liści.
Objawy : Liść
Pierwsze infekcje mogą pojawiać się na ogonkach liściowych lub u podstawy liści, widoczne w postaci ciemnobrązowych wodnistych plam.
Objawy : Owoc
Grzyb poraża także owoce. Infekcji sprzyja wysoka wilgotność powietrza (90-100%) oraz znaczne wahania temperatury. Na zaatakowanych organach początkowo powstają wodniste plamy, szybko pokrywające się białym, watowatym nalotem grzybni, w której z czasem tworzą się czarne, nieregularne przetrwalniki grzyba o długości do 10 mm, tzw. sklerocja. Największe straty choroba powoduje w okresie pełni dojrzewania owoców.