Różowa pleśń jabłek

Styczeń | Luty | Marzec | Kwiecień | Maj | Czerwiec | Lipiec | Sierpień | Wrzesień | Październik | Listopad | Grudzień | |
Zabieg profilaktyczny | • | • | ||||||||||
Występowanie | • | • | • | • | • | • | • | • | • |
Zabieg profilaktyczny
Miesiąc występowania
Objawy : Owoc
Jest to choroba przechowalnicza owoców jabłoni i atakuje, gdy są magazynowane w zbyt wysokiej temperaturze. Zaczyna się od małej, brunatnej plamki na skórce jabłka, która stopniowo się powiększa a miąższ pod nią zaczyna gnić. Na koniec gnije cały owoc. W końcu na plamach lub całych owocach pojawia się biały nalot. Z czasem, gdy grzybnia dojrzeje i wytworzy zarodniki kolor ten zmienia się na różowy. Owoce porażone zostają w trakcie dojrzewania. Grzyb przenika przez uszkodzoną przez np. owady skórkę. Rzadziej atakuje jabłka przez przetchlinki.
Zwalczanie
Zawsze jesienią usunąć wszystkie pozostałości rośliny spod drzewa i je zutylizować. Do ochrony stosuje się oprysk ze środków działających zapobiegawczo, a gdy choroba się pojawia preparaty do zwalczania.