Różowa pleśń jabłek

Jesteś tutaj: Strona Główna / Różowa pleśń jabłek

Różowa pleśń jabłek

StyczeńLutyMarzecKwiecieńMajCzerwiecLipiecSierpieńWrzesieńPaździernikListopadGrudzień
Zabieg profilaktyczny
Występowanie

Zabieg profilaktyczny      Miesiąc występowania

 Objawy : Owoc

Jest to choroba przechowalnicza owoców jabłoni i atakuje, gdy są magazynowane w zbyt wysokiej temperaturze. Zaczyna się od małej, brunatnej plamki na skórce jabłka, która stopniowo się powiększa a miąższ pod nią zaczyna gnić. Na koniec gnije cały owoc. W końcu na plamach lub całych owocach pojawia się biały nalot. Z czasem, gdy grzybnia dojrzeje i wytworzy zarodniki kolor ten zmienia się na różowy. Owoce porażone zostają w trakcie dojrzewania. Grzyb przenika przez uszkodzoną przez np. owady skórkę. Rzadziej atakuje jabłka przez przetchlinki.

 Zwalczanie

Zawsze jesienią usunąć wszystkie pozostałości rośliny spod drzewa i je zutylizować. Do ochrony stosuje się oprysk ze środków działających zapobiegawczo, a gdy choroba się pojawia preparaty do zwalczania.

Powrót