Chociaż brzoskwinie produkują pulchne, słodkie owoce, te drzewa liściaste wymagają wielu zapobiegawczych zabiegów konserwatorskich, aby zapobiec chorobom. Ogrodnicy zdeterminowani, by z powodzeniem uprawiać brzoskwinie w domu, muszą być świadomi najbardziej szkodliwych chorób i najlepszych metod zapobiegania im. W takich przypadkach bardzo pomocne okazują się środki zwalczające choroby brzoskwiń.
najpopularniejsze choroby brzoskwiń
Choroby brzoskwini są różne, jednak najbardziej powszechną jest choroba powodująca zwijanie liści drzewa, tak zwana kędzierzawość.
Zwijanie się liści brzoskwini jest chorobą grzybiczą, która rozwija się podczas dłuższych okresów mokrych i chłodnych, zazwyczaj wiosną, gdy drzewo zaczyna wypuszczać liście. Grzyb, jakim jest Taphrina deformans, atakuje nowo rozwijające się liście. Na liściach pojawiają się grube, nieregularne czerwone plamki. Plamy ostatecznie zmieniają się na żółte, a następnie białe, gdy grzyb wytwarza zarodniki. Gdy plamy rosną, powodują zwijanie się liści, a te ostatecznie spadają z drzewa. Pokrywanie czaszy drzewa środkiem grzybobójczym jesienią po upadku liści jest najlepszą metodą zapobiegania.

Powszechną chorobą grzybiczą, która atakuje owoc brzoskwini, jest parch brzoskwiniowy. Choroba ta wchodzi do systemu drzewa przez pęknięcia w pniu lub pęknięcia w gałęziach. Zaczyna rosnąć, gdy płatki kwiatu spadają, a od sześciu do siedmiu tygodni małe, zielone plamki pojawiają się w górnej połowie owocu. Wysoki poziom wilgotności sprzyja szybkiemu wzrostowi parcha brzoskwini. Zapobieganie infekcji to utrzymywanie odpowiednio przyciętego drzewa. Należy usuwać uszkodzone lub martwe gałęzie, gdy tylko się pojawią. Właściwe praktyki przycinania zapewnią również, że czasza jest wystarczająco cienka, aby uzyskać odpowiednią cyrkulację powietrza, zmniejszając gromadzenie się wilgoci wokół gałęzi. Opryskiwanie drzewa fungicydem, gdy płatki zaczynają opadać, to kolejna metoda zapobiegania.

Brzoskwinia może być również atakowana przez brązową plamkę, gdy owoce zaczynają dojrzewać na drzewie. Ta choroba grzybowa rozprzestrzenia się najłatwiej przez wodę; dlatego deszczowe, wilgotne i ciepłe warunki występujące w miarę dojrzewania owoców tworzą idealne środowisko dla tej choroby. Początkowo choroba pojawia się jako mała, brązowa plama na owocach. To miejsce jest miękkie, gąbczaste i szybko rozprzestrzenia się w ciele owocu, przekształcając go w zgniliznę. Zapobieganie brązowej plamce polega na sadzeniu nowych drzew o odpowiednim odstępie, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.

Jedną z najgorszych chorób bakteryjnych atakujących brzoskwinie jest plama bakteryjna. Spowodowane przez bakterie Xanthomonas campestris pv. pruni, ta choroba dotyka liści, owoców i gałązek. Małe, czerwone oraz fioletowe plamki z białymi centrami pojawiają się na tylnej stronie liści. W miarę rozwoju plam ich wnętrza kruszą się, tworząc dziury o nieregularnych kształtach. Skórki owocowe są nakrapiane brązowymi lub czarnymi zapadniętymi miejscami. Sadzenie odmian brzoskwini specjalnie wyhodowanych na odporność na bakteryjną plamę jest najlepszą obroną przed tą chorobą. Utrzymywanie zdrowych drzew poprzez prawidłowe praktyki kulturowe również zmniejsza ich podatność.