Drzewa jabłoni, szczególnie te starsze, mogą mieć problemy z równomiernym doświetleniem koron, bo są już duże i bardzo rozrośnięte. Problem jest zdecydowanie bardziej wyraźny w latach, w których drzewa nie owocują.
Czemu cięcie jabłoni jest takie ważne?
Latem, to znaczy w pełni sezonu, przycinanie gałęzi jest zabiegiem, który ma duży wpływ na późniejszą jakość jabłek. Te, które są lepiej
doświetlone:
– szybciej dorastają (do optymalnych i wskazanych rozmiarów),
– dużo lepiej się wybarwiają,
– mają wyraźny, intensywny rumieniec,
– są mniej podatne na szkodniki i różnego rodzaju choroby,
– ich miąższ zawiera więcej cukrów (występuje prawidłowy stosunek cukrów do kwasów).
Mówiąc ogólnie, jabłka te są lepsze i smaczniejsze w porównaniu z owocami, które nie były dostatecznie doświetlone. W związku z tym, cięcia wymagają zarówno drzewa odmian czerwonoowocowych, jak i drzewa o owocach zielonych oraz żółtych i zielonych. Warto tutaj zaznaczyć, że dla jabłek wybarwiających się czerwono, do powstawania intensywnego rumieńca, trzeba co najmniej sześćdziesiąt procent światła słonecznego, które dociera do korony drzewa. A co z owocami niedoświetlonymi? Mogą mieć one cienką, zbyt delikatną i podatną na infekcję skórkę. Łatwiej chorują one na na parcha jabłoni i inne choroby fizjologiczne. Infekcje te mogą wystąpić jeszcze w sadzie, lub ujawnić się mogą dopiero w czasie magazynowania. W tym ostatnim przypadku często pojawia się gorzka plamistość podskórna. Co więcej, w gęstych koronach jabłoni panuje większa wilgotność powietrza, a ta sprzyja pojawianiu się na owocach delikatnych pęknięć, a nawet ran. Taka sytuacja może doprowadzić do powstawania większych uszkodzeń i ordzawień owoców.
Jak wykonać cięcie jabłoni?
Do zadania tego służy dobrze naostrzony sekator. Dobrze jest, kiedy posiada on przedłużane rączki, a jego ostrza i przeciwostrza zawsze powinny być dobrze dokręcone. Na początku usuwa się zbyt silne pędy wegetatywne. Są to pędy: –
– wyrastające z pąków śpiących we wnętrzu korony,
– niepotrzebne pędy znajdujące się na obwodach koron.
Pędy te należy usunąć w miarę szybko, by nie odbierały wody i składników pokarmowych wrastającym owocom. Trzeba tutaj zaznaczyć, ze cięcie drzew owocowych latem, kiedy wykonane w odpowiednim czasie, nie pobudza ich do wzrostu wtórnego. Dzięki temu zmniejsza to nakład pracy, jaki trzeba będzie wykonać podczas cięcia zimowego. Aby jabłoń obrodziła w dobrze wybarwione owoce, ale jednocześnie, by nie zostały one zbytnio poparzone przez Słońce, to nie mogą być one zupełnie odsłonięte. Wskazane jest “cieniowanie” koron drzew owocowych. W związku z tym, wycinając pędy wegetatywne, należy pozostawić po nich mniej więcej 2-4 liście. Usuwając pędy wyrastające z pąków śpiących na grubych konarach oraz na pniu , trzeba pozostawić kilka z nich – oczywiście tych, które są słabiej rosnące. To właśnie te pędy odbudują i delikatnie zapełnią korony drzew. Warto też zostawić kilka krótkopędów rosnących na bok, czasem także nad owocami. Te drugie, jeśli nadmiernie cieniują owoce, trzeba skracać nad mniej więcej drugim liściem. Kontrolowanie wzrostu pędów jabłoni jest bardzo ważne, bo może zadecydować o tym, jak duże zbiory jabłek pojawią się w konkretnym roku.