Zdecydowanie najpopularniejszą z odmian rzodkwi zwyczajnej jest rzodkiewka, znana już od czasów starożytnego Egiptu. Uprawia się ją w ogromnej ilości zakątków świata, w tym również w Polsce. Jej główną, jadalną częścią jest korzeń – najczęściej różowy lub czerwony od zewnątrz, w środku natomiast biały. Poza charakterystycznym smakiem, rzodkiewka posiada również wiele wartości odżywczych – jest bardzo cennym źródłem witamin B i C, a także żelaza, wapnia i fosforu. Nic dziwnego więc, że jest tak chętnie hodowana w przydomowych ogródkach. Co istotne, uprawa rzodkiewki nie jest niczym szczególnie skomplikowanym. Do tego rośnie bardzo szybko, co również przekłada się na jej popularność wśród osób zajmujących się uprawą warzyw.
Rzodkiewka jest jednoroczną rośliną, którą wysiewa się w zasadzie przez większą część sezonu. Najczęściej hodowcy robią to w okresie wiosennym, począwszy od marca, ale również dobrym terminem jest sierpień i pierwsza połowa września, ponieważ roślinie tej jak najbardziej odpowiada chłód (ale nie mróz!). Doskonale rośnie w temperaturze nieprzekraczającej 14-15 stopni Celsjusza, choć jest to możliwe nawet przy 4 stopniach. Bardzo źle znosi natomiast upały. Uprawa rzodkiewki wymaga oczywiście określonych zasad. Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze to, że siewu najlepiej dokonywać w rzędach, na centymetrową głębokość, w lekkiej, próchniczej, żyznej i przepuszczalnej glebie. W innym wypadku rzodkiewka, a w zasadzie jej korzeń, może ulec zniekształceniom. Poszczególne rzędy muszą mieć zachowaną odległość między sobą – najlepiej, jeśli będzie wynosiła około 20 cm. Stanowisku hodowli tego warzywa powinno być dobrze nasłonecznione, ponieważ roślina ta nie toleruje cienia. Zaleca się także unikania miejsc, w których uprzednio rosły pomidory albo innego rodzaju warzywa kapustne. Rzodkiewka bez problemu zniesie natomiast towarzystwo marchwi, sałaty, fasoli, grochu czy kalarepy.
W trakcie uprawy rzodkiewka wymaga także odpowiedniej pielęgnacji. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiedni sposób pielęgnacji. Należy pamiętać, że w przypadku tej rośliny konieczne jest przerywanie sadzonek (w każdym rzędzie odstępy powinny wynosić ok. 4 cm). Całość trzeba oczywiście systematycznie pozbawiać wszelkich chwastów. Ziemia wymaga z kolei regularnego spulchniania i – co oczywiste – podlewania. Z wodą trzeba jednak uważać, ponieważ nadmierna jej ilość spowoduje pogorszenie jakości warzywa, a tym samym – jego smaku. Bardzo przydatny jest wówczas także nawóz do rzodkiewek. Można w tym celu zastosować kompost. Ważne jednak, aby nawóz do rzodkiewek posiadał odpowiednią dawkę potasu, ponieważ tego składnika roślina potrzebuje najwięcej. Nieco mniej ważny jest w tym przypadku fosfor lub azot.
Trzeba przyznać, że rzodkiewka rośnie wyjątkowo szybko – od momentu wysiewu wystarczą jedynie 4 tygodnie, by warzywo było gotowe do zbiorów. Dobrze pilnować tego terminu, ponieważ zbyt długie pozostawienie korzenia w ziemi kończy się jego zepsuciem – roślina robi się nieprzyjemna i sparciała, co nie wpływa dobrze na jej walor smakowy.