Gorzka zgnilizna jabłek
Styczeń | Luty | Marzec | Kwiecień | Maj | Czerwiec | Lipiec | Sierpień | Wrzesień | Październik | Listopad | Grudzień | |
Zabieg profilaktyczny | • | • | • | |||||||||
Występowanie | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • |
Zabieg profilaktyczny Miesiąc występowania
Objawy : Owoc
Gorzka zgnilizna może być wywoływana przez kilka rodzajów grzybów. Jest najgroźniejszą chorobą przechowalniczą jabłek. Pierwsze objawy to pojawiające się na dojrzewających owocach małe plameczki usytuowane wokół przetchlinek. Często jednak te objawy zauważyć można dopiero po kilku miesiącach od rozpoczęcia przechowywania owoców. Plamki gnilne wciąż powiększają swoją powierzchnię, w końcu zaczynają się ze sobą łączyć a porażony miąższ zaczyna się zapadać. Skórka wciąż jest gładka, ale w centrum plam zaczyna pękać i powstają wycieki z zarodnikami konidialnymi. Gorycz jest wyczuwalna w całym owocu, nawet w częściach pozornie zdrowych. Owoce porażone zgnilizną nie nadają się do konsumpcji.
Objawy : Pędy
Zanim dojdzie do infekcji owoców, saprotrofy mogą infekować pędy jabłoni powodując zgorzel kory jabłoni. W miejscu powstawania ran rodzą się zarodniki zakażające później jabłka, wnikając w ich głąb poprzez przetchlinki.
Zwalczanie
Ze względu na często utajony charakter choroby przede wszystkim stosuje się zabiegi profilaktyczne. Na bieżąco należy usuwać pędy ze zgorzelami i je utylizować. Stosować maść ogrodniczą w miejscach świeżych spękań.