Gorzka zgnilizna czereśni
Styczeń | Luty | Marzec | Kwiecień | Maj | Czerwiec | Lipiec | Sierpień | Wrzesień | Październik | Listopad | Grudzień | |
Zabieg profilaktyczny | ||||||||||||
Występowanie | • | • | • | • |
Zabieg profilaktyczny Miesiąc występowania
Objawy : Owoc
Choroba atakuje owoce w różnym stadium rozwoju, ale najbardziej podatne na działanie patogenu są w fazie wybarwiania. Na porażonych owocach pojawiają się ciemnobrunatne, lekko zapadające się plamy z kremowopomarańczowymi skupieniami zarodników. Rozwojowi choroby sprzyjają lata z dużą ilością opadów deszczu. Choroba może wystąpić w sadzie lub już na zebranych i przechowywanych owocach w temperaturze pokojowej. W przypadku porażenia zawiązków owoców powoduje ich zasychanie. Porażone owoce zasychają i pozostają na drzewie w postaci mumii, stanowiąc źródło infekcji w następnym sezonie.